
Akupunktio
Akupunktio on perinteinen kiinalainen hoitomuoto, joka on vakiinnuttanut asemansa myös länsimaisessa lääketieteessä. Akupunktiolla on mahdollista lievittää erilaisia kiputiloja sekä laukaista lihasjännityksiä. Fysioterapiassa yleisimmät akupunktion hoitokohteet ovat niska- ja hartiaseudun, sekä selän kiputilat ja erilaiset päänsäryt. Akupunktiohoitojen määrä ja tiheys arvioidaan yksilöllisesti.
Neula-akupunktiota voidaan tarvittaessa tehostaa sähköärsytyksen avulla, tällöin puhutaan sähköakupunktiosta eli PENS-hoidosta. PENS-hoidon on todettu olevan tehokas hoitomuoto mm. niskahartiaseudun ja selän kiputiloissa. JyväsFysiolla akupunktiota antavat koulutetut ammattilaiset Anne, Carita ja Kirsi.

Allasterapia
Allasterapia soveltuu hyvin tuki- ja liikuntaelinongelmien hoitoon sekä neurologiseen kuntoutukseen. JyväsFysion fysioterapeutit toteuttavat allasterapiaa Kelan vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena, palvelusetelillä tai asiakkaan itse maksamana. Liikuntarajoitteisille asiakkaille allasterapia antaa erilaisia kokemuksia ja mahdollisuuksia harjoitteluun. Allasterapia ei vaadi uimataitoa. Allasterapiaa voidaan järjestää Jyväskylän valvotuissa uimahalleissa asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan. JyväsFysion kaikki fysioterapeutit ovat käyneet Trimmi-allasturvallisuus koulutuksen.
Mitä on allasterapia?
Allasterapiassa hyödynnetään veden ominaisuuksia eli nostetta, vastusta, hydrostaattista painetta sekä lämpötilaa. Vedessä voidaan tehokkaalla ja toiminnallisella tavalla tehdä monia kuntouttavia asioita kuten hengitysharjoituksia, lihas- ja yleiskuntoa ylläpitäviä harjoitteita, nivelliikkuvuusharjoitteita, lihasvoima- ja lihasten venytysharjoitteita sekä tasapainoharjoituksia. Allasterapiassa voidaan kehittää uintivalmiuksia, harjoitella uintia ja sukeltamista. Vedessä harjoittelu on turvallista ja miellyttävää ja soveltuu siksi hyvin myös erilaisten kiputilojen kuntoutukseen.
Veden paineella ja vedessä tehdyillä liikkeillä on hyödyllisiä vaikutuksia ihmisen elimistöön ja kudoksiin. Harjoittelu vedessä lisää nestekiertoa ja vähentää tehokkaasti turvotusta, paine myös tukee niveliä ja helpottaa tasapainon hallintaa. Veden lämpötila puolestaan rentouttaa lihaksia ja parantaa ääreisverenkiertoa.

Fysikaaliset hoidot
Fysikaalisia hoitoja ovat sähköhoidot (kuten TNS, DIDY ja IF), pinta- ja syvälämpöhoidot (ultraääni), kylmähoidot sekä yhdistelmähoidot (ultraääni+sähköhoito). Edellä mainittuja fysikaalisia hoitoja käytetään fysioterapian osana tai itsenäisinä hoitoina. Joitakin sähkölaitteita asiakas voi lainata kotona toteutettavaa hoitoa varten.

Kipufysioterapia
Kipufysioterapia on yksi fysioterapian erityisaloista. Kipufysioterapian avulla voidaan auttaa henkilöitä, joilla on esim. CRPS, fibromyalgia, hermovaurioita tai pitkittyneitä tuki- ja liikuntaelinvaivoja. Kipujen alkuperä voi olla myös täysin tuntematon. Kiputilat vaikuttavat usein laaja-alaisesti asiakkaan arkeen kaikilla sen osa-alueilla.
Pitkittyessään kivusta tulee helposti monitahoinen ongelma ja olennaista onkin, että asiakkaan ja fysioterapeutin välille saadaan luotua luottamuksellinen terapiasuhde. Kuntoutusprosessi vaatii pitkäjänteisyyttä tuloksien saavuttamiseksi.
Kipufysioterapian tavoitteena on mahdollisimman täysipainoinen arki, jota kipu ei jatkuvasti hallitse. Käytettävissä olevat keinot määräytyvät yksilöllisesti haastattelun ja tutkimuksien perusteella. JyväsFysiossa on käytettävissä Recoverix -terapialaitteisto pitkittyneen kivun hoitoon.

Lasten fysioterapia
Lasten fysioterapiassa fysioterapeutti arvioi ja kuntouttaa kasvavan eri-ikäisen lapsen motorista kehitystä niin hermostollisen toiminnan kuin tuki- ja liikuntaelinten toiminnan osalta. Lapsen fyysistä toiminta- ja suorituskykyä ja liikkumisen taitoja arvioidaan hänen ikätasonsa mukaisesti. Fysioterapeutti arvioi tuki- ja liikuntaelinten vaivoja, kuten jalkojen virheasentoja, ryhtiä tai liikkumiseen ja urheiluun liittyviä ylikuormitustiloja.
Kuntoutus voi sisältää hoito-ohjeiden antamista kotiharjoittelua varten, lyhyitä hoitojaksoja tai pitkäkestoista lapsen arjessa tapahtuvaa harjoittelua.
Tavoitteena on edistää lapsen fyysistä toiminta- ja suorituskykyä ja tukea häntä osallistumaan ja toimimaan mahdollisimman täysipainoisesti omassa arjen ympäristössään niin leikin, koulunkäynnin kuin harrastusten ja urheilun parissa.

Lymfaterapia
Lymfaterapia on hoitomuoto, joka keskittyy kehon imusuoniston toiminnan parantamiseen ja eri syistä syntyneiden turvotusten hoitoon. Lymfaterapia on tekniikaltaan kevyttä ja pumppaavaa. Lymfaterapia koostuu rytmisestä manuaalisesta käsittelystä ja kompressiohoidosta, joka toteutetaan tukituottein ja sidoksin. Myös turvotuksen itsehoidon ohjaus kuuluu olennaisesti osaksi lymfaterapiaa.
Lymfaterapia on toimiva hoitomuoto mm. seuraavissa tapauksissa:
Leikkausten ja syöpähoitojen jälkeinen turvotus. Syöpähoitojen jälkeen alttius turvotukselle kasvaa. Lymfaterapialla voidaan tehokkaasti hoitaa alkavaa tai jo kehittynyttä turvotusta kehon osasta riippumatta. Muu leikkaus voi olla esimerkiksi tekoniveloperaatio, jonka jälkeen syntyneen turvotuksen hoito vauhdittaa yhdessä harjoittelun kanssa mm. liikeratojen palautumista normaaliksi.
Vamman tai tapaturman aiheuttama turvotus, myös rasitusvammat ja lihasjännitykset. Lymfaterapian avulla kudoksen aineenvaihdunta paranee, nesteen poistuminen kudoksesta nopeutuu ja paraneminen nopeutuu.
Esteettisten toimenpiteiden aiheuttama turvotus tai mustelmat. Lymfaterapian avulla kasvojen alueen paranemisprosessi nopeutuu esimerkiksi luomileikkauksen jälkeen. Myös mustelmien paraneminen nopeutuu.
Krooniset sairaudet, kuten reuma ja neurologiset sairaudet, kipuoireyhtymät. Lymfaterapian avulla voidaan tukea imunestekierron toimintaa, helpottaa kipua hermoston rauhoittamisen kautta ja vähentää liikkumattomuudesta johtuvaa turvotusta. Reumaattisten sairauksien hoidossa lymfaterapia on turvallinen hoitomuoto.
Hormonaalisista syistä tai raskaudesta johtuva turvotus.
Lipedeema. Rasvakudoksen liikakasvuun liittyy joskus turvotusta, joka voi olla kivuliastakin. Manuaalisella lymfaterapialla pyritään tehostamaan imusuoniston toimintaa, jolla on todettu olevan kipua vähentävä vaikutus.
Laskimovajaatoiminta, säärihaavat, ruusuinfektio (erysipelas). Alaraajojen pitkäkestoinen turvotus altistaa säärihaavoille ja ruusuinfektiolle, joka puolestaan voi hankaloittaa turvotustilaa edelleen. Vaikeitakin turvotuksia voidaan helpottaa ja haavojen parantumista tukea kokonaisvaltaisen lymfaterapian keinoin.
Stressi ja erilaiset ylirasitustilat sekä unettomuus voivat helpottaa rauhoittavalla, parasympaattista hermostoa aktivoivalla käsittelyllä.

Manuaalinen terapia
Manuaalisen terapian menetelmiä käytetään erilaisten tuki- ja liikuntaelimistön oireiden tutkimiseen ja hoitoon. Terapian lähtökohtana on ihmisen anatomian ja fysiologisten toimintojen tuntemus. Terapiassa tutkitaan henkilön fyysistä toimintakykyä sekä hermo-, lihas- ja niveltoimintoja.
Tyypillisimpiä manuaalisen terapian keinoja ovat erilaiset lihaksiin, hermorakenteisiin ja nivelen tukirakenteisiin kohdentuvat käsittelyt sekä tukilihas- ja liikkuvuusharjoitteiden ohjaus. Terapian tavoitteena on vaikuttaa nivelten toimintaan, lievittää kipua ja normalisoida neuraalikudoksen ja lihaksen toimintaa. Manuaaliseen terapiaan yhdistetään usein asiakkaan oma harjoittelu.
Faskiamanipulaatio
Faskia on tiheästi hermotettua sidekudosta, joka ympäröi koko kehoa kolmiulotteisena verkkona. Faskia voidaan jakaa pinnalliseen ja syvään faskiaan. Faskialla on tärkeä osuus liikkeen aistimisessa ja koordinaatiossa.
Faskioiden osuus tuki- ja liikuntaelimistön toimintahäiriöissä ja erityisesti heijastekivuissa on selkeä. Myofaskiaalista kipua voivat aiheuttaa mm. ylirasitus, traumat, operaatiot ja tulehdukset. Faskiarakenteiden käsittelyllä on osoitettu olevan vaikutusta liikehallintaan, liikkuvuuteen, voimatuottoon ja kipuun.
Faskiamanipulaatio on käsittelymenetelmä, joka kohdistuu syvään tai pinnalliseen faskiaan ja erityisesti lihaksiin liittyviin ja niveltä ympäröiviin faskioihin.
Maitland
Maitland – konsepti on maailman laajimmalle levinnyt manuaalisen fysioterapian koulukunta. Maitland-erikoistumiskoulutus syventää fysioterapeutin osaamista ihmisen anatomiasta, fysiologiasta sekä patofysiologiasta. Maitland – konseptin mukainen fysioterapia on erittäin asiakaskeskeistä ja se soveltuu hyvin monenlaisten tuki-ja liikuntaelinvaivojen hoitoon.
MDT-terapia
Mekaaninen diagnosointi ja terapia (MDT)= McKenzie menetelmä alkaa asiakkaan taudinkuvan määrittelyllä ja fyysisellä tutkimuksella. MDT-menetelmä on erikoistunut selkärangan mekaanisten kiputilojen hoitoon. Hoidon päätavoitteita ovat poistaa kipu, palauttaa rangan täydellinen toiminta ja ehkäistä vaivan uusiutuminen ja paheneminen.
Terapia koostuu tarkoista aktiivisista liikkeistä, ryhdin korjauksesta ja hallinnasta sekä ensiapu-ohjeiden opettamisesta uusien oireiden varalle. Tarvittaessa käytetään myös terapeutin tekniikoita terapian aikana. Periaatteena on opettaa asiakasta hoitamaan itse itsensä ja ennaltaehkäisemään vaivan uusiutuminen ja tarvittaessa hoitamaan mahdolliset uudet kipuepisodit omatoimisesti.

Vauvaterapia
Suurin ja nopein kehitys lapsen liikkumisen taidoissa tapahtuu ensimmäisten 18 kuukauden aikana. Tänä aikana lapsi saavuttaa perusliikkumiseen tarvittavat liikemallit, kuten kääntymisen, ryömimisen, konttaamisen ja istumisen. 18 kuukauteen mennessä lapsi saavuttaa yleensä kävelemisen taidon.
Joskus vauva ei saavuta kehitystasolleen kuuluvia taitoja tai hänen liikkumisensa on poikkeavaa.
Vauvaterapian keskeinen ajatus on, että mahdollisimman varhaisen puuttumisen avulla voidaan vaikuttaa myönteisesti vauvan sensomotorisen kehityksen kulkuun. Vauvaterapiaan koulutettu fysioterapeutti arvioi ja harjaannuttaa vauvan sensomotorista kehitystä huomioiden samanaikaisesti tapahtuvaa aistien, hienomotoriikan ja vuorovaikutuksen kehitystä.
Tavoitteena on auttaa vauvaa terapiassa oppimaan uusia taitoja normaalin sensomotorisen kehityksen suuntaan.
Vanhempia autetaan tunnistamaan kehityksen haasteita ja ohjataan huomioimaan niitä lapsen päivittäisessä käsittelyssä ja liikkumisessa.
Sensomotorisen kehityksen arvioon voi tulla neuvolan terveydenhoitajan suosituksesta tai omasta aloitteesta. Vauvaterapia aloitetaan aina lääkärin lähetteellä ja se on yleensä pitkäjänteistä ja intensiivistä tapahtuen lapsen kotona.

Neurologinen fysioterapia
Neurologisen fysioterapian tarkoituksena on kehittää ja ylläpitää henkilön liikunta- ja toimintakykyä sekä tukea arjessa selviytymistä, jos se on neurologisen sairauden tai vamman vuoksi heikentynyt.
Neurologisen asiakkaan fysioterapia suunnitellaan yksilöllisesti asiakkaan toimintakykyyn, tarpeisiin ja tavoitteisiin perustuen. Yhteistyö asiakkaan lähipiirin, muiden terapeuttien ja asiakasta hoitavien henkilöiden kanssa on tärkeä osa neurologista fysioterapiaa. Kuntoutumisen tueksi saat oman, ammattitaitoisen fysioterapeutin.
Terapian sisältö vaihtelee asiakkaan iän, kunnon, voimavarojen ja harjoitettavien ominaisuuksien mukaan. Yhdessä asiakkaan kanssa teemme yksilöllisen terapiasuunnitelman, jossa huomioidaan asiakkaan kokonaistilanne ja tarpeet. Fysioterapiaan kuuluu toiminta- ja liikuntakyvyn harjoittelua sekä ohjausta ja neuvontaa. Fysioterapeutti arvioi asiakkaan apuvälinetarpeen ja on tarvittaessa mukana apuvälineiden sovituksessa ja käytön ohjauksessa.
Neurologinen fysioterapia toteutetaan yhteistyössä muiden terapeuttien ja asiakasta hoitavien henkilöiden kanssa. Fysioterapia voidaan toteuttaa JyväsFysion vastaanotolla esteettömissä tiloissa, asiakkaan kotona tai muussa arkiympäristössä, koulussa tai päiväkodissa.

Painokevennetty kävely
Painokevennetty kävely on terapeuttinen harjoittelumuoto, jonka avulla harjoitellaan pystyasentoa ja kävelyä myös silloin, kun se ei neurologisen sairauden, kivun tai traumaattisen vamman vuoksi ole itsenäisesti mahdollista. Painokevennetyssä kävelyssä hyödynnetään valjaita ja ilmanpainelaitetta, joiden avulla vähennetään kehon painoa ja kuormitusta nivelille.
Painokevennettyä kävelyharjoittelua hyödynnetään kävelyn osavaiheiden harjoittelussa useiden neurologisten sairauksien fysioterapiassa, mutta se soveltuu myös nivelrikkoisille, kipuasiakkaille, selkäkipuisille, ikääntyneille asiakkaille sekä erilaisten alaraajavammojen kuntoutukseen. Valjaiden avulla kävelynopeutta ja kävelykestävyyttä on mahdollista harjoittaa turvallisesti ja tehokkaasti.
JyväsFysiolla on käytössä H/P Cosmos Airwalk painokevennysjärjestelmä.

Psykofyysinen fysioterapia
Psykofyysinen fysioterapia on fysioterapian erikoisala, joka keskittyy kehon ja mielen yhteyden ymmärtämiseen ja hyödyntämiseen terapian osana. Psykofyysisessä lähestymistavassa ihminen nähdään kokonaisuutena, jossa fyysisyydellä, psyykkisyydellä ja sosiaalisuudella on vahva yhteys.
Psykofyysinen terapia tukee ihmistä kokonaisuutena hänen sen hetkisessä elämäntilanteessaan ja ottaa kuntoutuksessa huomioon sekä fyysisen, psyykkisen että sosiaalisen toimintakyvyn.
Psykofyysinen fysioterapia voi sisältää erilaisia menetelmiä ja harjoituksia, kuten mm. kehotietoisuuden lisäämistä, rentoutumista, hengitysharjoituksia ja fysioterapeuttisia harjoituksia. Tavoitteena on parantaa asiakkaan kehotietoisuutta, auttaa häntä tunnistamaan kehon ja mielen välisiä yhteyksiä sekä tukea hyvinvointia kokonaisvaltaisesti.
Psykofyysinen fysioterapia sopii kaikille. Se käy itsenäiseksi hoitomuodoksi moneen eri tilanteeseen ja tarvittaessa sitä voidaan toteuttaa psykoterapian rinnalla. Psykofyysistä lähestymistapaa voidaan hyödyntää mm. stressi- ja ylivirittyneisyystiloissa, väsymyksessä ja uupumuksessa, kehon erilaisissa kiputiloissa, univaikeuksissa ja kehonkuvan pulmissa.

RecoveriX
RecoveriX kuntoutus on aktiivista, asiakkaan itse suorittamaa aivotason harjoittelua, josta pystytään jatkuvasti lukemaan dataa ja seuraamaan edistymistä. RecoveriX aivokuntoutuslaitteistolla harjoiteltaessa pystytään yhdistämään kolme eri terapiamuotoa: mielikuvaharjoittelu, sähköstimulaatio (FES) sekä peiliterapia. Menetelmä perustuu aivojen plastisen ominaisuuden eli uudelleen muovautumisen hyödyntämiseen. Harjoittelemalla pyritään uudelleenjärjestämään aivosolujen rakentumista oikean ja vasemman aivopuoliskon välille.
Laitteistolla harjoiteltaessa yhdistyy mielikuvaharjoittelu, visuaalinen palaute virtuaalikäsien liikkeestä sekä kuntoutujan oman käden liikkeen aiheuttava sähköärsytys.
Laitteisto on kehitetty ennen kaikkea aivoverenkiertohäiriöiden terapiaan, mutta laitetta voi käyttää kaikki asiakkaat, joilla on aivojen vaurioitumisesta johtuva toimintakyvyn häiriö. Harjoittelusta hyötyvät myös pitkittyneen kivun kanssa painivat asiakkaat.
Hoitoa voidaan toteuttaa akuutista sairauden vaiheesta aina krooniseen vaiheeseen saakka, ja useimmiten se toteutetaan 20–25 hoitokerran sarjoissa.
Kela voi korvata vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen asiakkaalle recoveriX- terapiajakson, mikäli:
1. Asiakas täyttää vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen edellytykset
2. Lääkäri on kuntoutussuunnitelmassa suositellut terapian tai osan terapiasta toteuttamista ko menetelmällä.

Senioriliike - ryhmä
Ryhmä kokoontuu kerran viikossa torstaiaamuisin. Ryhmiä on kaksi, joissa on 10 osallistujaa kummassakin. Ryhmässä tehdään alkulämmittely, jonka jälkeen kiertoharjoitteluna toteutetaan lihaskunto- ja tasapaino-osuus käyttäen eri välineitä. Lopuksi tehdään yhteiset lyhyet venyttelyt. Ryhmään osallistutaan oman kunnon mukaan ja harjoitteet ovat sovellettavissa jokaiselle sopiviksi. Kysy rohkeasti vapaita paikkoja!